Za osiguranje Hrvati dali 2 posto manje nego lani

Bez autora
Jul 14 2011

Ukupna bruto zaračunata premija u prvih šest mjeseci ove godine dosegla je 4,94 milijarde kuna i točno je 2 posto manja u odnosu na lanjsku premiju u istom promatranom razdoblju. U istom razdoblju pad u neživotnim osiguranjima dosegao je 2,1 posto, dok se u životnim osiguranjima bilježi minus ukupne premije od 1,8 posto. Pritom su "veliki" osiguravatelji, odnosno oni koji drže najveći udio ukupne premije, poslovali različito - neki s minusom većim od prosjeka, a neki i s plusom. Tako je zaračunata bruto premija Croatia osiguranja, koje je u lipnju zauzimalo 35 posto ukupne premije, pala gotovo 5 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Minus je rezultat pada u neživotnim osiguranjima. Istodobno, Allianz osiguranje, koje je u lipnju držalo drugo mjesto s 10,83 posto ukupne premije, bilježi porast ukupne zaračunate bruto premije od 0,9 posto, na što je utjecao rast u životnom osiguranju od 2,1 posto.

Za osiguranje Hrvati dali 2 posto manje nego laniUkupna bruto zaračunata premija u prvih šest mjeseci ove godine dosegla je 4,94 milijarde kuna i točno je 2 posto manja u odnosu na lanjsku premiju u istom promatranom razdoblju, pokazuje statistika koju je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

U istom razdoblju pad u neživotnim osiguranjima dosegao je 2,1 posto, dok se u životnim osiguranjima bilježi minus ukupne premije od 1,8 posto. Pritom su 'veliki' osiguravatelji, odnosno oni koji drže najveći udio ukupne premije, poslovali različito - neki s minusom većim od prosjeka, a neki i s plusom.

Tako je zaračunata bruto premija Croatia osiguranja, koje je u lipnju zauzimalo 35 posto ukupne premije, pala gotovo 5 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Minus je rezultat pada u neživotnim osiguranjima. Istodobno, Allianz osiguranje, koje je u lipnju držalo drugo mjesto s 10,83 posto ukupne premije, bilježi porast ukupne zaračunate bruto premije od 0,9 posto, na što je utjecao rast u životnom osiguranju od 2,1 posto.

Gledano po vrstama osiguranja, i dalje najveći udio ukupne premije otpada na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s bruto premijom od 1,499 milijardi kuna, koja je oko 1,4 posto viša u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kod obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti premija je porasla 1,4 posto, a bilježi se i porast broja ugovorenih osiguranja, za 1,2 posto. Dakle, pomalo se osjeća pozitivan trend vezano uz prodaju novih automobila koji je zabilježen u prvih nekoliko mjeseci ove godine. Prosječan osiguranik za obvezno osiguranje automobila izdvojio je oko 1477,80 kuna, što je oko 0,13 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

U kasko osiguranju automobila, međutim, i dalje se bilježi minus od 11 posto, a značajno je podbacilo i obvezno osiguranje motornih plovila. Zaračunata premija u tom segmentu osiguranja u prvoj polovici ove godine je oko 20 posto manja u odnosu na lanjsku. I u zdravstvenom osiguranju bilježi se minus u zaračunatoj premiji od gotovo 5 posto. Istodobno, porasla je premija za osiguranje kredita, za 16 posto.

Kad je riječ o životnim osiguranjima, najveći udio u premiji otpada na klasično životno osiguranje, kod kojeg se bilježi pad premije od 2,4 posto. Zanimljivo je da je istodobno porasla premija rentnog osiguranja 35,3 posto, no u osiguravajućim kućama kažu da je to zbog toga što se ta vrsta osiguranja najčešće ugovara i uplaćuje upravo u prvim mjesecima godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik